Lichaamsgerichte interventies

Gedurende de 20 jaar dat ik werkzaam ben als psycholoog ben ik toenemend het belang gaan zien van het betrekken van ‘het lichaam’ tijdens de behandelingen. Mijn ervaring is dat bij behandelingen die beperkt effect hebben gehad, vaak niet voldoende vaardigheden zijn aangeleerd om emoties of emotionele behoeften te ‘voelen’ en hier daadwerkelijk naar te luisteren.

Ons lichaam geeft signalen af als we moe, overbelast, angstig of verdrietig zijn. Wanneer we deze structureel negeren, raken we langzaam steeds meer uit balans. Pas als je jouw emoties en behoeften kunt gaan waarnemen, kun je er naar gaan handelen en ervoor zorgen dat je emotioneel in evenwicht blijft.

Tijdens de behandeling pas ik eenvoudige lichaamsgerichte interventies toe, soms met behulp van EMDR, om de bewustwording van je emoties/behoeften te stimuleren.

Deze lichaamsgerichte interventies kunnen van belang zijn voor cliënten die hun eigen emoties en behoeften onvoldoende kunnen voelen of verwoorden, of die moeilijk hun grenzen kunnen voelen en aangeven.